Erik Buskens is een gerenommeerde professor in de gezondheidseconomie en medisch management aan de universiteit van Groningen. Met een achtergrond als arts en onderzoeker heeft hij zich vooral gericht op de economie van de gezondheidszorg en de evaluatie van medische technologieƫn.
Als u zich heeft laten inspireren door āHouseā of “ER”, dan ga ik u teleurstellen. Zo zal uw toekomst er niet uitzien. Naast klimaat, duurzaamheid, ongelijkheid en woningnood staat vergrijzing hoog op het lijstje veranderingen en grote uitdagingen. Ik zal het vooral hebben over vergrijzing en hoe dat het werk in “de zorg” ingrijpend zal veranderen. In tegenstelling tot de helden in House en ER vraagt de toekomst om heel andere heldhaftigheid. Net zo goed met grote verantwoordelijkheid, doortastendheid en inventiviteit, maar in een andere setting, anders georganiseerd en niet langer op het medisch voetstuk. Wen er maar vast aan.
Dokters in de witte jas van het ziekenhuis met een stethoscoop om hun nek zullen minder vaak nodig zijn. Dokters die hun werk verrichten tussen en onder de mensen, en met de mindset van John Snow, daaraan heeft de wereld in de toekomst behoefte. Buiten het ziekenhuis en kijkend naar de fysieke-, de sociale-, en de economische omgeving. Vanzelfsprekend hoort daar in deze tijd van IOT (internet of things), big data en ai (chatGPT, wie kent het nie?) bij dat deze ontwikkeling wordt meegenomen in de herijking van het beroep. In de tijd van Snow was de ontdekking van bacterien en hun ziekmakend effect disruptief, en dat gaf aanleiding tot enorme investeringen en maatschappelijke en infrastructurele veranderingen. We staan nu wellicht aan de vooravond van een disruptie van vergelijkbare omvang en impact, en u bent daar onderdeel van. Fantastisch toch?
Wie is, hoe en wat doet de “digitale dokter” van de toekomst en wat doet u intussen als dokter in een digitale omgeving?
Dr. Jan Kimpen heeft vele jaren gewerkt als kinderarts en heeft zijn stempel gedrukt op kindergeneeskunde en pediatrisch onderzoek. Daarnaast heeft hij leidinggevende functies bekleed, zoals Chief Medical Officer bij Philips en CEO van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), waardoor hij een visionaire leider is geworden op het gebied van kindergezondheidszorg en medisch management.
Healthcare is transforming very rapidly. This means that all the stakeholders need to adjust to this transformation. Moreover, young healthcare professionals must prepare themselves to drive this transformation in the interest of the patients they will serve now and in the future.
At the meetings of the United Nations General Assembly in New York in 2018 and 2019, Universal Healthcare Coverage was one of the central themes. The global community was determined to ensure that ā by 2030 ā everybody, everywhere, at any time, should be able to access the basic health services they need. It was very ambitious, but still more than 10 years away. Why does it have to take so long when we have such incredible resources at our fingertips now already?
Why does healthcare delivery, including payment for it, has to change urgently? What are the biggest challenges we are facing today? First, the world that populations are ageing, and chronic diseases are on the rise. The pressure on health systems is set to get worse. Second, there are growing staff shortages, and in many reports, we are warned that burnout rates in healthcare professionals are increasing rapidly. Up to 25 % of young healthcare professionals regularly consider leaving the profession for good. Third, costs of healthcare are rising to unsustainable levels, that societies cannot bear any longer. Fourth, individuals behave as consumers of healthcare, empowered by digital solutions and technology. Finally, inequality of healthcare remains considerable.
All these challenges should be addressed concurrently if we want to achieve the goals set by the United Nations, also called the Sustainable Development Goals, beginning with the training of the young healthcare professionals who will have the responsibility to change the deficient healthcare delivery system of today into a sustainable and future proof system serving the patients of tomorrow.Ā
In summary, the future healthcare ecosystem will look like this:
Tom Broens is een academicus met een achtergrond in computerwetenschappen, met een focus op E-tech, ondernemerschap en programmeren. Momenteel staat hij aan het hoofd van het Teaching & Learning Centre van het Amsterdam UMC bij de faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn streven is om het curriculum te verbeteren en innovatie in educatie in te voeren.
Net als in de zorg, is er in het onderwijs veel data beschikbaar. Maar wat doen we daar mee? Deze data kan in potentie worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, studenten meer inzicht te geven in hun eigen leerproces en nieuwe onderwijsvormen te ontwikkelen. In de praktijk is dat echter nog niet zo makkelijk. In deze lezing gaan we in op de rol van data in het onderwijs. We zullen bespreken hoe data kan worden gebruikt om onderwijs te verbeteren en wat daarvoor nodig is. We zullen ook kijken naar enkele nieuwe trends in het onderwijs, zoals AI en xR. We hopen dat deze lezing je zal inspireren om na te denken over de mogelijkheden van data in het onderwijs.Ā
Ā
Gabriƫlle Speijer is radiotherapeut-oncoloog en oprichter van zorginnovatie-onderneming CatalyzIT. Vanuit haar beroepsvereniging NVRO is ze afgevaardigd als lid van de raad Wetenschap & Innovatie van de FMS, lid van de werkgroep INNOVATE (NVRO) en lid van de werkgroep Artificiƫle Intelligentie (FMS). Ze is betrokken bij samenwerkingsprojecten zoals Thuisarts.nl, MedMij en Snomed. In 2019 werd ze onderscheiden als HIMSS Future 50 International HealthIT leader: ƩƩn van de wereldwijde voortrekkers van digitale zorginnovatie.
In mijn keynote neem ik je mee op mijn ervaringsreis als arts en zorgondernemer van CatalyzIT. Wat verwachtte ik tijdens mijn studie van de opleiding en daarna van het werken in een kliniek? Hoe kijk ik er nu tegen aan? Hoe en waarom werd ik getriggerd door (de mogelijkheden) van technologie?
Als radiotherapeut-oncoloog ben ik dagelijks bezig met het inpassen van moderne technologie in zorgprocessen. Op dit vlak valt nog veel winst te behalen. Digitale technologie die we buiten ons werk dagelijks gebruiken is nog geen mainstream in de zorg met alle gevolgen van dien..
Graag neem ik je mee in wat ik onder de allerbeste zorg voor mijn patiƫnten versta en welke rol digitale technologie hierin speelt en hoe dit in de praktijk kan en eruit moet zien. Communicatie- en beslissingsondersteunende technologie is essentieel, maar helaas onvoldoende in de klinieken voorhanden. Maar minstens zo belangrijk is de relatie met je patiƫnt; het onvoorwaardelijke vertrouwen in elkaar waardoor informatie, verwachtingen worden gedeeld en zo de beste behandelwijze kan worden ingezet. En die kan ik als arts leveren, nu en van mens tot mens, Dat is in de pocket! Maar ik kan dit nog beter wanneer ik
continu ondersteund word door relevante data en technologie die me de inzichten daarop geeft waardoor ik volledig overzicht heb in alle facetten van de gezondheidssituatie van die persoon. Daar moeten we, alle relevante partijen in en voor de zorg, elkaar nog meer in gaan vertrouwen. En de regie van de gezondheidssituatie vooral ook bij de patiƫnt en zijn omgeving laten zodat zij het beste zorgteam kunnen opschakelen. Waarbij wij hen adviseren en ondersteunen.
Hoe realiseren we dit nu in de praktijk met elkaar? Het ligt voor het oprapen. Een grote rol van artsen in het gehele design proces van technologie is hierbij een voorwaarde. Maar ook de regie van gezondheidsinformatie laten bij degene die daar toestemming voor moet geven; de patiƫnt dus. Deze technologie is er al, de vereiste mindset (wie is in regie?!) kan en moet beter. Jullie zijn er; dus heb ik alle vertrouwen in!
Als katalysator voor technologie in gezondheidszorg en Data Driven Doctor pur sang kunnen jullie op mijn onvoorwaardelijke steun rekenen.
En wat de titel betreft: e-health dus! Of het een e-hell wordt, hebben we zelf in handen! Technologie is cruciaal, vertrouwen is de basis!
Spreek je op 7 of 8 oktober.
Leonard Witkamp is gespecialiseerd tot dermatoloog en is gepromoveerd aan het AMC te Amsterdam. In 2014 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Telemedicine aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Hiermee wil hij met onderwijs en onderzoek de plaats van telemedicine in de zorg te verankeren. In 2000 richtte hij de onderzoeksorganisatie KSYOS Health
Management Research oprichtte. Hieruit
kwam in 2005 de eerste virtuele zorginstelling in Nederland ā KSYOS TeleMedisch Centrum voor.
Hoge kosten in de gezondheidszorg? Met ICT-toepassingen kan elk medisch traject sneller en de helft goedkoper, claimt Leonard Witkamp. We kunnen zo 50% van alle fysieke verwijzingen naar het traditionele ziekenhuis voorkomen. Zonder wachttijd, dichtbij huis en tegen een eerlijke prijs.
Zo kun je als huisarts fotoās maken van een huidklacht van een patiĆ«nt en deze digitaal ter beoordeling sturen naar de dermatoloog. Ook kan de huisarts een patiĆ«nt verwijzen naar de optometrist in het winkelcentrum, die zijn bevindingen digitaal voorlegt aan de oogarts. En dit kan in alle vakgebieden.
In deze lezing neemt Leonard Witkamp je graag mee in de wereld van telemedicine en het verlenen van zorg op afstand.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Prof. Bart M. ter Haar Romeny is emeritus professor in Biomedische Beeld Analyse aan de Universiteit van Eindhoven. Hij werkte aan medische beeldvorming algoritmes, in het speciaal voor computer gestuurde diagnoses, beeldgeleide neurochirurgie, en visualisatie van hersen connectiviteit. Tot 2022 was hij voorzitter van de Dutch Society for Pattern Recognition and Image Processing.
ArtificiĆ«le intelligentie begint overal successen te boeken. Goed werkende herkenning (medisch, tekst, gezichten etc.), ChatGPT voor iedereen, etc., maar er zijn ook fake videoās ⦠Omdat het een āblack boxā is, heeft het toch ook iets engs. Aan mij de taak om uit te leggen wat er binnenin zoān diep neuraal netwerk gebeurt. Veel terminologie in dit veld is nieuw, en ik zal proberen veel termen een duidelijke uitleg te geven: de elementen van zoān netwerk, de soorten netwerken, de benodigde hardware, en big data. Na een reeks voorbeelden binnen en buiten de medische wereld, zal ik live laten zien hoe je zoān netwerk programmeert en laat trainen. We vergelijken de diepe netwerken ook met het brein, met name de vele lagen van het visuele systeem, en wat daar gebeurt. En eigenlijk zijn we nog maar net begonnen met AI: we kijken ook in de nabije toekomst.Ā
Farah Magrabi is a Professor of Biomedical and Health Informatics at theĀ Macquarie University. She has a background in Electrical and Biomedical Engineering and is an expert in the design and evaluation of digital health and artificial Intelligence (AI) technologies for clinicians and consumers.Ā She is internationally recognised as a leader in this area, and has made major contributions to documenting the patient safety risks of digital health by examining safety events in Australia, the USA and England.Ā
AI is touching every aspect of our lives. In healthcare, AI is supporting clinicians and consumers to make more precise healthcare decisions that include data about genetic, environmental and lifestyle factors. AI has immense potential to deliver much higher-powered clinical information and assessments while overcoming key barriers such as access to expert assessment and advice. The full benefits of AI will not be realised unless it is safely and responsibly integrated into clinical and consumer practice. This lecture will provide an introduction to AI and examine its applications to improve care quality and patient safety. It will then examine safety concerns and challenges for safe and responsible use.Ā
Ronald Cornet is een associate professor, principal investigator en principal educator bij Medische informatiekunde in het Amsterdam Public Health onderzoeksinstituut in het AmsterdamUMC. Hij leidt een onderzoeksgroep naar āherbruikbare patiĆ«nten dataā. Het onderzoek heeft in meer dan 90 publicaties en meer dan 80 peer-reviewed conference proceedings geresulteerd.
Ook in de zorg wordt steeds meer gesproken over datagedreven werken: op systematische wijze data verzamelen, vastleggen, en analyseren om op basis hiervan beslissingen te nemen en te sturen in de organisatie. Als zorgprofessional merk je hiervan zowel de baten als de lasten. Want goede ondersteuning van het zorgproces, in toenemende mate met AI, wordt steeds belangrijker, maar is afhankelijk van goede data. Dit kan leiden tot hoge registratiedruk. Daarom is het essentieel dat zorgprofessionals meedenken en meebeslissen over welke data wordt verzameld, hoe die data wordt verzameld, en waarvoor deze gebruikt wordt. In deze workshop gaan we dat verkennen: wat gaat er goed, wat gaat er mis, en wat is er nodig om zorgprofessionals en AI optimaal te laten werken aan en met goede data? Hoe stel jij je werk straks voor? Van boomer tot zoomer, alleen samen krijgen we goede data die ons niet tot wanhoop drijft!
Prof. Mr. Dr. Corrette Ploem is een onderzoeker en docent in het veld van gezondheidsrecht, met een focus op onderwerpen zoals medisch onderzoek, privacy, data beveiliging, genetica, en nieuwe technologie. Sinds 1 mei 2022 heeft ze de KNMG leerstoel van bijzonder hoogleraar recht, zorgtechnologie en geneeskunde aan de rechten faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Hiernaast is ze lid van de Gezondheidsraad en het CCMO.
This interactive workshop focuses on legal and ethical questions related to the increasing use of technology in healthcare. What are important changes for the key players in healthcare? What does the increasing role of, for example, e-health and AI systems within diagnostics and research mean for the responsibilities of the physician and the rights of patients? In the workshop, various legal-ethical dilemmas will be discussed with the participants with regard to four themes: informed consent; control over data exchange; quality of care; and cooperation with commercial parties. How do they see their future responsibility when it comes to using AI-based decision-making systems or collaborating with commercial partners for introducing and developing new technologies? How do they feel about patients’ control over their own data as the scale of data processing necessarily increases? Is the arrival of the socalled ‘Personal Health Record’ a good development? Is shared decision-making possible if complex AI systems are used? What is the role of human contact in healthcare? Questions that the participants themselves have about technology use and its implications for their legal position and future role as doctors can also be discussed during the workshop.
Martijn C. Schut is hoogleraar translationele AI bij de afdeling laboratorium geneeskunde in het AmsterdamUMC. Hij weet te vertellen over de diagnostiek van de toekomst, met de mogelijkheden maar ook de valkuilen.Ā Ā
AI-systemen, gebaseerd op historische gegevens, kunnen inherente vooroordelen overnemen en versterken. Dit heeft ernstige gevolgen voor sectoren zoals werving, rechtshandhaving en gezondheidszorg. We moeten verantwoordelijkheid nemen voor het verminderen van vooroordelen in hun systemen, maar wie heeft welke rol hierbij, denk aan AI-ontwikkelaars, gebruikers, handhavers, et cetera. De noodzaak van ethische richtlijnen, diversiteit in ontwikkelingsteams en transparantie wordt benadrukt om te voorkomen dat AI-discriminatie zich verder verspreidt en onze samenleving negatief beĆÆnvloedt. Deze workshop benadrukt het belang van het begrijpen en aanpakken van dit probleem om AI als een hulpmiddel voor positieve verandering te behouden. Martijn is hoogleraar Translationele AI bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde aan Amsterdam UMC.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.